Info inför HT-22

En bra ridskolehäst har många krav på sig. Den ska vara snäll, lagom stor, lämplig ålder, kunnig, trygg, lagom pigg, fungera med andra hästar, viktbärande, lättfödd, röra sig mjukt, hoppa trevligt, vara lättriden, exteriört korrekt samt att den såklart skall tycka att det är roligt att vara ridskolehäst.

Dessa hästar som ni nog förstår är inte alltid så lätta att hitta. När en ny häst kommer till ridskolan tar det ca 1 år innan den har acklimatiserat sig och blivit ”inskolad” i verksamheten.

Att säga till en elev att han eller hon är för tung för hästen är inte en lätt uppgift.
Det är så mycket mer än ryttarens vikt som spelar in när man pratar om vad en häst maximalt bör bära. Vi måste ta hästens ålder och utbildningsnivå, dess exteriör och mankhöjd i beaktande samt vilket arbete hästen ska utföra. Handlar det om en lugn tur i skogen kan hästen bära mer än om den exempelvis tränas på dressyr- eller hoppbanan.

Men det är inte bara hästens fysiska förutsättningar att bära vikt det handlar om, ryttarens ridskicklighet har också betydelse.

Information kring ämnet från Jordbruksverket och Ridsportförbundet:
Det finns varken regler eller riktlinjer för hur mycket hästen får bära. Maxvikt diskuteras mycket på ridskolor men från förbunden har man inte gett ut några rekommendationer utan ridskolorna får själva bestämma riktlinjerna.

Personalen arbetar ständigt för hästarnas välfärd och som ett steg i detta har nu beslutet tagits att införa en maxvikt för alla hästelever på 90 kg och ponnyelever på 60 kg, från och med höstterminen 2022.

Vid frågor eller funderingar kontakta ridskolechef@skovderf.se 

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda den här hemsidan accepterar du användandet av cookies. 

Rulla till toppen